Розумна пожежна частина — автоматизація системи газовідведення гаражу

Зміст
1. Анонс
2. Плата в розетку RG12
3. Запуск першого проєкту «Розумна пожежна частина»
4. Автоматизація системи газовідведення гаражу

Настала черга підключення до «Розумна пожежна частина» системи газовідведення із гаражного приміщення, її модернізація та автоматизація .

Історія досвіду пошуку рішення…

Пожежні автомобілі, перебуваючи в гаражі підключаються до патрубків системи газовідведення для відведення відпрацьованих газів двигуна.

Магістраль даної системи має наступний вигляд.

Отже, головне питання: як визначити, коли необхідно запустити двигун вентиляції?
Маємо наступні варіанти:
1. Встановити датчик температури на роз’ємі, який підключається до вихлопного патрубку і при підвищені температури це буде сигналом для запуску.
2. Встановити датчик газу на цей же роз’єм, і очікувати момент різкого збільшення концентрації.

Отже, під час проведення випробування першого варіанту при підключені до авто на базі ЗІЛ-130(131) після запуску двигуна фіксується зростання температури, що потенційно можливо аналізувати для запуску вентиляції.

Отож, радісно потираючи руки, переходимо до наступного авто — сучасного — на базі МАЗ. Проводимо заміри, а підвищення температури не фіксується!!!
Сучасні системи автомобіля охолоджують гази і даний варіант не годиться.

Ну, ок, тоді міркуємо щодо інтеграції датчика газу, для фіксації зміни концентрації. До практичних тестів не дійшло, так, як в процесі обговорення сильних та слабих сторін даного варіанту, слабких місць виявилося набагато більше, тому від даного варіанту теж відмовилися.

В пошуках інших «простих» варіантів розглянули напрямок вимірювання надлишкового тиску в системі вентиляції. Спочатку звернули увагу по замірам тиску в кожній секції, де підключений рукав і стоїть зворотній клапан. І цей варіант також був відкинутий по причині занадто складності. Але цей напрямок підштовхнув нас до правильного рішення — контроль центрального зворотного клапану.

Дане рішення приваблює своєю як простотою так надійністю.

Реалізація вийшла наступною:
— на нижню частину рухомого клапану приклеюється невеликий неодимовий магніт;
— зовні під магнітом встановлюється геркон.
Магніт регулюється на такій висоті, щоб забезпечити чітке та стабільне спрацювання геркону і не заважати роботі клапану.
При заведені авто ( розміщений найдальше від клапану) відразу фіксується спрацювання геркону. Отже, даний варіант задовольнив як із теоретичної так і з практичної сторони.

Виконавши роботи по встановленню геркону та магніту, також перед клапаном додатково встановлено датчик газу MQ-2.

За допомогою датчика газу будуть проводитися вимірювання та аналіз концентрації в приміщенні та всередині системи вентиляції.

Для реалізації автоматичного запуску двигуна вентиляції демонтували «радянський» трифазний вимикач

та встановили сучасний трифазний електромагнітний пускач із кнопкою з підсвіткою (підсвітка активується під час роботи двигуна) та паралельно кнопку підключили до модуля управління за допомогою блока реле. Для кріплення кнопки нашвидкоруч використали корпус від блока живлення з ПК.

В результаті, дана конфігурація дозволяє включати та виключати двигун вентиляції з панелі керування або вручну та інформувати підсвіткою кнопки про стан роботи двигуна.

Наступний крок — алгоритм запуску даної системи.
1. При сигналі «ТРИВОГА» автоматичне включення на 3 хв.
2. При спрацюванні геркону. Для випадків виїзду автомобіля без тривоги, проведення перезмінки та будь-якого заведення авто у гаражі.
3. При перевищенні порогових значень датчика газу.

Далі… Вмонтована в асфальт світлодіодна підсвітка кордонів виїзду авто…

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *