Історія мого захоплення тривалістю 20+ років

Вітаю всіх, хто спробує дочитати до кінця цю історію довжиною в 20+ років. Комусь це буде просто цікаво, комусь – як відвідати музей технологічного розвитку, а в когось викличе ностальгію )))).
Мене звати Леонід Бойко і це частина історії мого захоплення, мого вкладу у розвиток технологій та їх подальшого застосування в масштабах Миколаївської області і навіть більше.


2001

Рік поклав початок новим знанням, захопленням та досягненням. Прийшовши з інституту, я півроку знаходився в адаптаційному стані, після чого був наділений конкретним фронтом робіт і паралельно продовжував знайомитися із наявними системами та сервісами, що використовуються в області. А на той час інформаційна система представляла собою локальну мережу на коаксіалі і витой парі, загальні мережеві диски для спільного використання, електронна пошта області UUCP на DOS, DialUp інтернет. Поточна робота була направлена на постійний ремонт та налаштування ПК підрозділів, на яких функціонував поштовий сервіс. Одночасно з цим вивчав програмування на Delphi Studio. Оскільки почалася ера OS WINDOWS, наявне програмне забезпечення необхідно було переписувати під сучасну ОС.

2002

Стає зрозуміло, що наявна поштова система не забезпечує стабільності, функціоналу і потреб, які зростають, тому після знайомства з гуру UNIX починаю вивчати ОС FreeBSD для побудови на її базі необхідних серверів та сервісів і запускаю для відпрацювання поштовий сервер на ОС FreeBSD sendmail по протоколу UUCP. Цей сервер повинен замінити наявний поштовий сервер на ОS DOS. Вивчаю різноманітні заборони щодо відправки та парсинг лог-файлів цього серверу для формування статистично-аналітичних звітів.

Розпочав роботу над власним ПЗ “Облік видачі дозволів” — постановка задачі, розробка технічного завдання, проєктування бази даних.

Також опікував напрямок “Пожежного спостереження” — система, що була в оперативній роботі, забезпечуючи актуальність баз даних об’єктів, внесення нових тощо. Вивчав напрямок GIS технологій для забезпечення складання карток і планів пожежогасіння на об’єкти.

У цьому році розпочалася грандіозна реконструкція приміщення оперативно-диспетчерської служби, і тут була також проведена велика робота щодо побудови правильного електропостачання та локальної мережі в приміщеннях оперативного напрямку.

Згідно розпорядження ГУДПО № 17 1999 року на всі області покладені обов’язки щодо розробки власного програмного забезпечення для автоматизації робочих процесів. Тому усі розробки з усіх областей необхідно тестувати та складати технічні зауваження і пропозиції.

Також відмічу, що в цьому році я почав знайомитися із сучасною технологією SIP телефонією, яка в подальшому буде впроваджена по всій Україні.

2003

Досить цікавий рік в плані розвитку власних сайтів. Ну, як розвитку: спочатку хтось зробив сайт, інший побачив, що в нього такого немає, і закрутилося )))). Звісно, ніякого системного підходу не було, хто який домен придумав, кому який дизайн сподобався — те і запускали. У цьому році я запустив внутрішній та зовнішній веб сервер і на їх базі два сайти. Почав вивчати PHP, MySQL та HTML і автоматизовувати викладення на сайті статистичної інформації про пожежі із загальної бази даних. 

В цьому році для зовнішнього сайту народився домен firedept.mk.ua, як перший крок приведення до загального шаблону офіційних сайтів та розміщення банеру акції “Герой рятівник року”. Так, як інтернет ГУ отримує за допомогою низькошвидкісного модемного з’єднання, сайт хоститься у провайдера.

Паралельно з цим працюю над власними АРМ “Облік відряджень”, “Облік адмінпрактики” та “Облік видачі дозволів на початок робіт

Також, в цьому році була куплена плата нелінейного цифрового монтажу, яку я вивчав разом із програмним забезпеченням та проводив подальше навчання співробітників з відповідних відділів.

Вивчаю технологію VoIP — класна штука, за нею майбутнє.

2004

В даному році продовжую працювати над удосконаленням власного софту:

та приступаю до розробки нового АРМ “Облік об’єктів підвищеної небезпеки”. 

Зазначу, що знання PHP відкрило простий і універсальний кросплатформений варіант генерації та зберігання звітних даних із MySQL, при цьому зменшення часу генерації на PHP у порівнянні із методами, які використовувалися на Delphi різнилися до 8 разів.

Продовжую подальший розвиток сервера на ОС FreeBSD, а саме:

  • запуск неофіційного внутрішнього сайту;
  • об’єднання відомчої електронної пошти із Internet-поштою;
  • тестування Samba серверу для організації спільних мережевих ресурсів;
  • Запуск проксі-сервера Squid для усіх користувачів ГУ та організація політики доступу користувачів до Інтернету.

Почав писати власну систему електронного документообігу “Obodoc”. В цьому році розробив модуль для зберігання та пошуку електронних документів та запустив її в роботу.

Також це рік народження домену fd.mk.ua та початок переходу з UUCP протоколу на POP3/SMTP та реєстрації домену в мережі Інтернет. Організував спільну тимчасову роботу обох систем до моменту повної відмови від  UUCP.

У зв’язку із появою доступного інтернету в районах області, проводжу роботу щодо підключення їх до інтернету для забезпечення функціонування нового поштового сервісу.

Повним ходом працюю над створенням двох сайтів — внутрішнього і зовнішнього. Літератури бракувало, інтернет був поганий, тому черпати нову інформацію в достатній кількості немає змоги, тому самотужки розробив власний “двіжок” для обох сайтів.

Не зупиняюся щодо вивчення технології VoIP і тестую програмні клієнти в локальній мережі.

2005

Кипить робота над системою власного електронного документообігу, створив модуль “Контроль”,  і відтепер наявні документи можна ставити на контроль конкретним співробітникам та слідкувати за їх відпрацюванням. Це дало змогу відійти від локальної програми “Fullfilment”, якою користувалися для нагадування про контрольні терміни і яка працювала тільки під Windows. Відтепер усі користувачі заходять на внутрішній портал та мають всю інформацію в одному місці: дні народження, свята, контролі, новини, нормативні документи та контрольні документи, як власні, так і свого підрозділу.

Продовжую удосконалювати та розвивати власні АРМи:

Продовжую удосконалювати та розвивати офіційний та локальний сайти.

Переїжджаю на нове залізо з серверами fd.mk.ua та firedept.mk.ua. Відчуваю себе повноцінним адміністратором. Проводжу роботу щодо підключення нових підрозділів в м.Миколаєві до локальної мережі ГУ за допомогою SHDSL модемів. 

Розпочинає відлік ера власних локальних мереж підрозділів, які підключаються до ГУ і отримують внутрішні цифрові послуги (загальна база електронних документів, пошта, Інтернет тощо).

Вивчаю обладнання та проводжу випробування по організації зв’язку з використанням технології VoIP по модемним лініям та новим каналам з підрозділами що працюють на SHDSL модемах. Шукаю рішення щодо забезпечення якісної роботи на таких низькошвидкісних каналах. У цьому році  в підрозділах Миколаєва почала працювати ІР телефонія

2006

Із початком стрімкого створення власних локальних мереж у підрозділах та об’єднання їх із Головним управлінням розпочалося вірусне протистояння та перебіжки від одного антивірусного ПЗ до іншого в пошуках універсальної панацеї ))).

Одним із об’єктів розповсюдження вірусів був файловий сервер, тому на Samba сервері сконфігурував антивірусник ClamAV, який в реальному часі перевіряв усі файли. Все було б добре, якби потужності ПК на це вистачало, тому ідеологію антивірусного захисту прийшлося переглянути. 

Продовжую підключати нових користувачів до власного внутрішнього поштового серверу, назріла необхідність самописний офіційних сайт привести до сучасного дизайну, тому працюю над пошуком хто це зможе зробити безкоштовно ))). Також додаю мультимовний режим, згідно вимог, для наповнення англійської версії сайту. Проектую власний форум для офіційного сайту. Пишу парсер для автоматичного розміщення на сайті погоди.

Паралельно вдосконалюю власні АРМи: “Електронний документообіг та контроль”, “Відрядження” та “Видача дозволів”.

Розпочинається суттєве збільшення відряджень у підрозділи, де створюються або вже створені внутрішні локальні мережі, у зв’язку із відсутністю розмежування прав доступу це приводило до безконтрольного та бездумного налаштування і використання програмного забезпечення. Результати цього хаосу не забарилися.

Вже під моїм адмініструванням 4 виділених сервера….ну як сервера, відносно потужні звичайні ПК під ОС FreeBSD:

1 – файл-сервер, програмний маршрутизатор для сегментування мережі ГУ, також забезпечує доступ до Інтернету основного провайдера.

2 – сервер реєстратор мовної інформації, системи оповіщення та сервер СУБД InterBase, який використовують усі власні розробки в області. Єдиний сервер, що ще працює під Win2000Pro.

3 – WEB – сервер, Intranet/Internet сервер, СУБД MySql,  доступ до Інтернет (другий провайдер). Так, ми вже змогли дозволити собі додатковий модемний інтернет.

4 – Поштовий сервер UUCP, що невдовзі буде виведений, як застарілий.

І головне, набирає обертів ІР телефонія. Всі райони, що підключаються до мережі за технологією VPN MPLS від Укртелеком (за всі гроші світу)  отримують доступ до безкоштовної внутрішньої ІР телефонії.

2007

Рік повноцінного впровадження ІР телефонії по області. Для переходу з тестової машини на виділений сервер під ІР телефонію купується отака машинка ))) : Core2 Duo 2.13GHz/2Mb/1066Mb ОЗУ 1024Mb. HDD Samsung 400Gb.
На цьому обладнанні піднімається останній Asterisk, а за допомогою плати PRI “Digium” підключається внутрішня АТС Siemens HiPath 3750. І вже в такій конфігурації можна було відчути зручність, якість, безплатність міжміських дзвінків.
На базі ІР телефонії запускаю сервіс аудіоконференції, до якого відтепер мають можливість підключатися будь-які абоненти як проводового, так і мобільного зв’язку. Це дало поштовх для облаштування окремої студії для проведення аудіонарад. Економія проявляється в двох факторах: абсолютно безкоштовні дзвінки між усіма абонентами в області, та не потрібно приїздити на наради, витрачати час та пальне, а оперативно за допомогою аудіо селектора проводити як планові, так і термінові наради. 

В цей період проходить зміна 3-х значної нумерації виклику спецслужб у Миколаївській області, тому це дало можливість сформувати новий правильний діалплан в області, а не проводити його адаптацію до наявної схеми і провести переналаштування усіх АТС.

Додатково  в цьому році ми стикнулися з лімітом швидкості локальної мережі (впливала на швидкість значна кількість власного програмного забезпечення із мережевою роботою). Тому, було проведено заміну мережевого обладнання, що дозволило  перевести роботу локальної мережі на 1 Гбіт/с. Це був захоплюючий період, ніколи не забуду відчуття, коли фільми по мережі скачувалися швидше, ніж відкривалися ))).

В підрозділах області впроваджується однотипне рішення щодо обладнання ІР телефонії, а саме встановлюються 2 портові SIP шлюзи, які з’єднуються із власними міні АТС. Відтепер з будь-якого телефону в підрозділі є можливість дзвонити до м.Миколаєва безкоштовно. На цей час уже підключено 19 підрозділів і залишилося 4, до котрих поки не дійшов інтернет.

За передовим досвідом з впровадження ІР телефонії приїхали колеги із м. Запоріжжя.

Також, цей рік розпочався з впровадження СЕД “Аскод” і фактично це початок відмови від використання власної системи, бо ведення обох систем важко, враховуючи сирість АСКОДУ і постійне витрачання на нього часу. Але АСКОД не надавав нам головного — вільне користування базою наявних електронних документів будь-яким користувачем, тому моя розробка до 2013 року ще використовується, як доступ до наявної нашої електронної бази документів.

2008

У цьому році вдалося нарешті придбати серверну стійку і перенести весь серверний зоопарк, який стояв на звичайних офісних столах. І так як фізично сервера були поряд із нашою АТС,  реалізував зчитування з неї інформацію про дзвінки, занесення їх в базу та через веб сторінку, можна було переглядати історію, рахувати хто скільки наговорив тощо.

Наявне підключення до АТС Укртелекому, не забезпечує передачу нам номерів абонентів, що дзвонять на 101, тому було вирішено це питання шляхом переключення АТС в пакетний режим, що дало змогу впровадити інтерактивне голосове меню за допомогою ІР АТС, повністю перейти на трицифрову нумерацію для подальшого інтегрування із службою “112”.

Кількість абонентів в мережі ростуть, так само як і їх апетити, тому уже відчувається брак каналу в інтернет в робочий період. Як показав аналіз, основна причина – скачка фільмів в обідню перерву. Але цей хаос тривав недовго, я зробив окремий неофіційний мережевий ресурс, де були зібрані усі фільми, які зберігалися (або були сховані) на ПК користувачів. На той час це був для нас неймовірний розмір дискового масиву в декілька терабайт. Усі бажаючи, які вдома викачували фільми приносили і викладали в загальне сховище. Ця проста і не зовсім законна процедура забезпечила саморегулюючу дисципліну при користуванні загальним каналом інтернету у власних цілях ))).

Також, хто пам’ятає ))), в цьому році багато хто ввів у лексикон вислів “компіляція ядра”.

Серйозний рік в плані підготовки до проведення Чемпіонату України з пожежно-прикладного спорту у закритих приміщеннях. Я дуже хотів провести цей захід з трансляцією в інтернет. Але на той час така можливість коштувала значних коштів, якщо її замовляти у професіоналів, тому почав шукати власне доступне рішення. Якщо з камерами, комутаторами та реєстратором мені дуже допоміг представник D-Link, то питання щодо організації каналу, в який влізе такий трафік мусив вивчати самостійно. Спочатку перебрав усі варіанти із використанням наявних на той час безпровідних технологій (EDGE/3G/CDMA/WIFI). Брав девайси, монтував реальну схему і пробував ганяти трафік. Але то все було не те. Невелике відео ще пролазило, але якість відео була незадовільна. Тому я залучив вивчення цієї технології для майбутньої можливості передачі онлайн-відео з автомобіля мобільної оперативної групи. Ну, а канал між ГУ та спортивним комплексом повинен бути оптичний, але з коштами на це було туго. В той період канал був побудований на SHDSL-модемах на застарілому кабелі, і швидкість не могла перевищити 2 Мб/с. Практично на ньому я  відпрацьовував передачу відео із звичайних веб-камер.

Стосовно послуги VPN від Укртелеком — капець не подобається ставлення до прогресу цієї структури. Незважаючи на те, що повним ходом інтернет розповсюдився по усім районам області і на ринку доступні конкурентні цінові пропозиції, Укртелеком ніяк не хоче рухатися, як то в підвищенні швидкості, або ж зменшенні оплати. Ну хто назве тебе нормальним, коли ти оплачуєш за канал без інтернету 512/512 Kb за 416 грн, а вже є доступний інтернет 4/2 Мб за 62 грн.? Тому знайшли підтримку мої переконання про перехід на цю технологію, але, як з’ясувалося в районах уже не було спеціалістів Укртелекому, які б могли проводити заміри ліній та переналаштовувати обладнання, тому цю роботу я виконував самостійно та надсилав звіти до технічного спеціаліста Укртелекому (на той час ще лишалися дуже грамотні інженери). За літні місяці об’їздив всі райони та провів заходи по переключенню, заміну та налаштування обладнання.

Отже, в цей момент у всіх підрозділах з’являється швидкісний безперешкодний інтернет, що поклав початок тривалої боротьби з нетямущими користувачами та їх вірусами.

Також, в цей період в ГУ з’являється чудо-диво WIFI мережа, і навіть один із підрозділів області свою локальну мережу захотів побудувати виключно на WIFI, що і зробили для порівняння стабільності роботи із проводовою. 

Приїжджають в гості співробітники з Івано-Франківській області за передовим досвідом щодо створення ЛОМ, VPN та технології VOIP.

І в цьому році я спробував на смак Ubuntu і він мені сподобався настільки, що на домашньому ноуті це була основна ОС для роботи, на якій вчилися працювати діти і дружина. Ось з цього моменту укріпилася впевненість, якщо мої змогли працювати, то і для інших це цілком можливо. Розпочинаю ще один напрямок — вивчення впровадження Linux — подібних операційних систем для заміни платної ОС Windows в області. А ще, це точка відліку переходу на розробку власного програмного забезпечення з Делфі на веб-технологію, для можливості використання на будь-якому девайсі незалежно від операційної системи.

2009

Усі колеги, які приїздили за передовим досвідом, а також і ті, що отримували консультації онлайн, запускають у себе в областях сервера ІР-телефонії та разом з усіма об’єднуємо їх транками і таким чином починаємо будувати власну мережу ІР телефонії. Підключаю додатковий PRI-потік на 10 багатоканальних номерів. Запускаю додатковий сервер ІР-телефонії та підключаюсь до відомчої АТС ДСНС у м.Київ.

Триває напружена робота з підготовки до проведення зимового чемпіонату України з ППС. Створюється локальна мережа, монтуються ПК, які будуть висвітлювати хід змагань на 5-ти локаціях. Монтуються місця під проєктори, які транслюють на башту результати. Монтується відео обладнання для онлайн-трансляції та зберігання відеозаписів з камер.

На основі напрацьованої технології онлайн-трансляції починаю створення відомчої системи відеоспостереження в усіх підрозділах області. Вводимо в експлуатацію веб-версію стройової записка, що дозволяє відтепер на ПК диспетчерів відмовитися від OS Windows та використовувати OS Linux. 

Продовжую досліджувати питання щодо передачі якісного  відео з веб-камер каналами мобільних операторів.

У зв’язку із постійними вірусними атаками, результатом яких є втрата важливих файлів, впроваджую сервер “Bacula” для зберігання та відновлення резервних копій.

2010

Цього року мене дістали проблеми із витратними матеріалами для факсів, тому я запустив сервер електронних факсів. При відправці документа сервер автоматично його зберігає у PDF-форматі в централізованому сховищі і всі охочі можуть його знайти і використовувати в роботі. При отриманні факсу, файл автоматично відправляється по електронній пошті адресату також в PDF-форматі. Відтепер кожний підрозділ має особистий віртуальний електронний факс, який додатково використовується також як і сканер, тому що самостійно автоматично зберігає документи в PDF-форматі, що було мега зручно.

Продовжую роботу щодо створення відеоспостереження в підрозділах. Разом  з тим, практично відпрацьовую можливість передачі онлайн відео з місця надзвичайних ситуацій. Також, на основі проведених результатів планую створення власної системи для проведення відеоконференцій в області використовуючи як основу напрацьовані знання з технологій онлайн відео трансляцій.

Продовжую  об’єднуватися  з новими системами ІР-телефонії в областях, які запустили власні системи, наша система ІР телефонії постійно розростається та забезпечує деякі цікавинки, про які поки не буду розказувати 😉

Займаюся адміністрування серверного парку. Отримав комутатор 3-го рівня, тому проводжу переналаштування усієї мережі ГУ та усіх віддалених VPN-мереж на території Миколаївської області. Впроваджую колективну адресну книгу за допомогою LDAP-сервера. Підключаю Proxy-сервера до поштової бази для єдиної авторизації користувачів.

Вивчаю питання щодо використання ІР-каналів для альтернативного оповіщення співробітників, з подальшою метою побудови власної системи оповіщення.

Проектую систему для передачі відео з місця надзвичайних ситуацій каналами мобільних операторів в автоматичному режимі.  

2011

Проводжу роботу щодо запуску нового серверного обладнання та переносу існуючих серверів та сервісів.

Проводжу заміну серверів ІР-телефонії, підключаю додатковий PRI- потік від оператора  «ОПТІМА-ФАРЛЕП» по виділеному оптоволокну, який енергетично та фізично не прив’язаний до магістралей Укртелекому, що дозволило підвищити живучість зв’язку  на 100%. Підключаю додатково 10 абонентських телефонних номерів, та створюю багатоканальний електронний комутатор, який з’єднує внутрішніх абонентів та електронні факси з телефонною мережею загального користування.

Вивчаю відкрите програмне забезпечення, за допомогою якого можна проводити відео конференції використовуючи для цього тільки комп’ютер та вебкамеру.

Проектую нову схему маршрутизації викликів на номер 101 та готую відпрацювання цієї схеми з мобільним оператором Астеліт.

2012

Для забезпечення швидкого розгортання мобільної безпровідної мережі та оперативної роботи пристроїв на автомобілі мобільно-оперативної групи розробив та впровадив технічне рішення, що забезпечує максимально швидке (до 1 хвилини ) розгортання безпровідної мережі в автоматичному режимі із підключенням до мережі Internet за допомогою трьох мобільних операторів GSM/CDMA. 

Після проведення літнього чемпіонату з футболу Євро-2012 згідно розпорядження МНС тимчасова схема обробка викликів 112 повинна перетворитися на постійну. Для забезпечення прийняття максимальної кількості дзвінків із подальшою фіксацією номера та записом розмови розробив тимчасову схему функціонування та впровадив її на базі існуючого обладнання.

Для зменшення витрат за користування мобільним зв’язком для ведення розмов з питань 101 та 112 впровадив в роботу програмно-технічне рішення вартістю 300 грн., що дозволило з внутрішніх номерів здійснювати дзвінки на номери мобільних операторів Київстар, Білайн та Голден Телеком безкоштовно, а також, що саме важливо, – проводити запис цих розмов.

Трохи сухої статистики — відомча система ІР телефонії за 2012 рік завдяки безкоштовним дзвінкам обробила близько 259 713 хвилин. Вихідних дзвінків на суму більш, як 124 662 грн., що є вагомим заощадженням бюджетних коштів.

За час перебування у закордонних відпустках співробітників ТУ МНС оплата за їх міжнародні дзвінки сягала від 2000 грн. за одне відрядження. Тому, з метою зменшення витрат на оплату міжнародних дзвінків впровадив рішення, що дозволяє здійснювати дзвінки як до внутрішніх абонентів МНС та відомчої системи ІР-телефонії МНС, так і на мобільні телефони безкоштовно (виключно службові розмови!). Це дозволило заощадити значні бюджетні кошти (від 2000 грн. на кожного абонента, підключеного до даної системи).

Є ідея на базі ІР-АТС реалізувати власну систему голосового оповіщення особового складу, тому вивчаю цю технологію.

Цього року терпець обірвався з низькошвидкісними каналами від Укртелеком за всі гроші світу.  Тому розробив рішення та побудував за 3 літніх місяця власну віртуальну приватну мережу, після чого було відключено послугу від ПАТ «Укртелеком». Завдяки цьому збільшено швидкість каналів у 8 разів, а сума оплати зменшилася у 9 разів. В цілому завдяки впровадженню даного рішення заощаджено за 6 місяців 2012 року більш, як 83 тис. грн. У наступному році сума економії, при використанні даного рішення, становитиме більше 100 тис. грн.

В результаті використання власної ВПН-мережі відкриваються сприятливі перспективи щодо впровадження прийому усіх екстрених викликів на номери 101 та 112 з усієї території Миколаївської області. Дану роботу виконав, і з 15.12.2012 на території Миколаївської області запрацювали нова схема маршрутизації екстрених викликів із ємністю прийняття одночасно 90 викликів.

2013

Рік відпрацювання та удосконалення нової схеми маршрутизації викликів 101 та 112, а також впровадження схеми автоматичного резервування прийому викликів при аваріях на лініях зв’язку. 

Проводжу роботу щодо переводу комп’ютерів області на програмне забезпечення з відкритим кодом.

Розробляю сайт для трансляції результатів Зимового чемпіонату України з ППС у закритих приміщеннях.

Запускаю обласний внутрішній ХМРР-сервер. Відпрацьовую технічні питання щодо використання ІР-телефонії для автоматичного обдзвону абонентів.

Готую матеріали щодо досвіду використання маршрутизації викликів 101, 112 в області для розгляду на впровадження цієї моделі в рамках України.

2014

Встановлюю на автомобіль МОГ камеру та забезпечую автоматичну її роботу із онлайн-трансляцією.

Набирає обертів робота щодо переходу на програмне забезпечення з відкритим кодом.

Тестую рішення щодо передачі радіоефіру в інтернет-канал Zello для розширення “радіопокриття”. 

У зв’язку із зростанням кількості підрозділів, які встановили системи відеоспостереження, впроваджую рішення збору відеопотоків від усіх пристроїв із послідуючим їх перекодуванням для ретрансляції на внутрішньому сайті. Так почалася історія створення обласної системи відеоспостереження. Також, до цієї системи додаю усі знайдені камери в інтернеті на території Миколаївської області, за допомогою яких ведеться моніторинг погодних явищ та відслідковування динаміки їх наслідків.

Вивчаю питання щодо створення загального ресурсу для обліку пожежних вододжерел по Україні.

2015

Зібрав та встановив для тестування в бойову роботу радіо-шлюз радіостанція-Zello рація. Відтепер керівник або будь-який зареєстрований користувач, незалежно від свого географічного знаходження, за допомогою смартфону є повноцінним учасником  радіомережі. 

Проводжу роботу щодо заміни на усіх ПК ОС Windows на Linux та замінюю офісне ПЗ на безкоштовний LibreOffice.

Запускаю електронну систему інвентаризації комп’ютерної та оргтехніки в Головному управлінні

2016

Дуже значимий рік для мене. Рік відкриття очей та усвідомлення, що в Україні йде війна, люди втрачають своє житло, зв’язок із рідними, і про це більше ніхто не знає, і не розуміє масштаби їх матеріальних і емоційних втрат. Рік переоцінки цінностей та пріоритетів.

До моєї поїздки в Донецьку область, в результаті встановлення однотипної техніки в Миколаївській області, відкрився потенціал щодо впровадження власної системи відеоконференцій. Встановлюю та тестую всі безкоштовні рішення, доступні на той час. Відкриваю для себе віртуалізацію Proxmox, кайфую від того, як швидко можна розвертати та тестувати сервери.

Під час перебування в Донецькій області зміг реалізувати ті можливості ІР-телефонії, до яких не доходили руки. Також в цей час вибрана платформа для проведення відеоконференцій та запущена в роботу в усіх підрозділах Донецької області.

Разом із Олексіем Дригвалем починаємо писати власну систему контроля та управління доступом. Система була встановлена та протестована  в ГУ ДСНС у Херсонській області.

Повернувшись із відрядження, запускаю аналогічний власний сервер відеоконференції в Миколаївській області. Встановлюю власну систему контролю та управління доступом ( СКУД) в будівлі Головного управління.

2017

Працюю над розвитком власної системи (СКУД). Випускаю нову версію програмного забезпечення, а разом з Олексієм Дригвалем розробляємо нову апаратну частину. В ГУ ДСНС м. Херсон Олексій самостійно виготовляє турнікет та автоматику до нього. Я виготовляю власний модуль управління та інтегрую його до наявного турнікету, що  вже встановлений в будівлі. Пишу нові модулі для нього та продовжую вдосконалювати програмну частину.

В цьому році в області з’являється квадрокоптер, тому вивчаю нову та цікаву область знань.

Продовжую удосконалювати власне ПЗ для роботи з мапою гідрантів, підключаю зацікавлені області та імпортую їх напрацьовані дані в цю систему. Наразі даним сервісом користується третина областей України в своїй роботі.

2018

Вдосконалюю навички пілотування дронами. 

Встановлюю систему контролю та управління доступом  (СКУД) в  аварійно-рятувальній службі (АРЗ СП) м. Миколаєва та напрацьовую досвід для встановлення в подальшому цієї системи в усіх підрозділах області. 


Тестую сервер для системи оповіщення на базі ІР АТС Астеріск.

Надаю пропозиції щодо створення в усіх підрозділах області власної автоматичної системи моніторингу температурних показників у визначених зонах. Власне розробляю дану систему як невід’ємний модуль майбутньої системи “Розумна пожежна частина”.

2019

Створюю тестовий модуль для моніторингу приміщень в будівлі ГУ, тестую його роботу, та зібравши зацікавлених співробітників у “Розумну” команду збираємо та встановлюємо обладнання в усіх підрозділах області.

Результатом цієї роботи є інформаційних сервіс — температурна онлайн — мапа області.

Подальше вдосконалюю СКУД “МАХ” для інтеграції до системи “Розумна пожежна частина”. Отримую дозвіл на використання будівлі 2 ДПРЧ м. Миколаєва як тестовий майданчик для побудови та тестування модулів системи “Розумна пожежна частина”.

Вивчаю та практично відпрацьовую систему 3D-моделювання місцевості за допомоги квадрокоптеру.

2020

Розпочинаю проектувати, виготовляти та тестувати модулі системи “Розумна пожежна частина” та використання їх в реальній роботі підрозділу.  Проводжу презентацію роботи Системи на загальних зборах керівників області. Готую типізоване рішення для установки Системи в усіх підрозділах м. Миколаєва.

Підготував матеріали з напрямку раціоналізаторської розробки “Розумна пожежна частина” для участі у Конкурсі раціоналізаторів, але дані матеріали, якимось чином, уповноважений на це підрозділ “забув” відправити і в конкурсі проєкт участі не приймав. Відповідні висновки зроблені…

Впроваджую в роботу систему відеоспостереження в екосистемах на базі роботизованих камер. 

2021

На протязі року виконую побудову та запуск системи “Розумна пожежна частина” в 1,3,4,5 та 16 державних пожежно-рятувальних частинах (ДПРЧ) міста Миколаєва. Також встановлюємо централізовану панель керування підрозділами в Оперативно-координаційному центрі Головного управління.

2022

Проводжу модернізацію модуля виміру СО2 в спальних приміщеннях підрозділів.

Самостійно подаю документи щодо розробки та впровадження системи “Розумна пожежна частина” на Конкурс раціоналізаторів, де посідаємо 1 місце в категорії “Новітні Технології”.

Повномаштабне вторгнення, постійна робота на відновлення пошкоджених телекомунікаційних систем, розробка та впровадження рішень щодо аварійних резервних каналів тощо. 

Робота з розробки та розвитку не припинилася, але сповільнилася.


Ну і на завершення- в 2024 році отримав перемогу в другому етапі грантової програми TalentsForUkraine благодійного фонду KSE Foundation в категорії “Технології”.

Один коментар до “Історія мого захоплення тривалістю 20+ років”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *